top of page
  • Hanna

Siivoustyön arvostus - miten sinä huomioit siivoojaa

Ylpeys ja ammattitaito: Miten sinä huomioit siivoojaa?


Siisti toimisto. Onko teillä sellainen? Siistit ja hyvin hoidetut tilat luovat positiivisen ensivaikutelman yrityksestä ja edistävät niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin viihtyvyyttä. Siivoustyön merkitys ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle kuin vain asiakasyritysten toimitilojen esteettiseen ulkoasuun ja hygieniaan.

Työntekijöiden hyvinvointi etusijalla.


Hyvä flow. Emmekö me kaikki hae sitä enemmän tai vähemmän työarjestamme?


Siivoustyön arvostus - Flowsiivous Turku


Siivoojat tekevät usein fyysisesti vaativaa työtä, joka edellyttää jatkuvaa liikkumista, nostamista ja taivuttelua. Moni alalla työskentelevä myös nauttii työn liikkuvasta ja monipuolisesta, ”hands-on” -luonteesta. Fyysistä työtä on kuitenkin tärkeää tukea mahdollisimman laadukkailla ja monipuolisilla siivous- ja turvavälineillä ja -varusteilla, asianmukaisilla ja turvallisilla työolosuhteilla, sekä työn vaativuutta vastaavalla palkalla.


Siivous on usein itsenäistä työtä, joten myös taustalla toimivan työyhteisön merkitys korostuu. Reilut ja helposti lähestyttävät, kannustavat esihenkilöt, mukavat asiakkaat eri siivouskohteissa, sekä esimerkiksi mahdollisuus työparin kanssa työskentelyyn tekevät työarjesta huomattavasti merkityksellisempää ja antoisampaa.


Koska elämän ei kuulu olla pelkkää työtä, tulee hyvinvointia mitata myös työn ulkopuolella. On tärkeää, että usein toimistoaikojen ulkopuolella työskentelevät siivoojat saavat riittävästä aikaa palautumiseen ja vapaa-aikaan työvuorojen välillä. Tärkeää on myös se, että työntekijät voivat itse vaikuttaa omiin työaikoihinsa ja näin suunnitella ja toteuttaa muitakin elämän osa-alueita. Myös riittävä palkka mahdollistaa ja tukee hyvää, antoisaa ja merkityksellistä elämää – mitä se kenellekin meistä tarkoittaakaan!


Myös itsensä kehittäminen ja uralla etenemisen mahdollisuudet ovat tärkeitä työhyvinvoinnin näkökulmia. Toiselle riittää uusiin asiakaskohteisiin tutustuminen ja niiden haltuun ottaminen, toiset taas haluavat edetä esihenkilöasemaan, yrittäjiksi tai vaikka some-influenssereiksi. (Mekin seuraamme Auria, jolla vasta on upea flow! 😉) Työnantajien tehtävänä on kuulla ja nähdä nämä tarpeet, sekä vastata niihin kannustamalla ja mahdollisuuksia tarjoamalla. Kaikki voittaa.


Tämän takia Flowsiivous kuuntelee aktiivisesti työntekijöitä jotta myös tältä osin siivoustyön arvostus nousee.



Siivoustyön arvostus Flowsiivous Turku


Alan arvostamisesta ja ammattitaidon tunnustamisesta


Siivoustyön arvostaminen on tärkeää niin työntekijöiden kuin asiakasyritystenkin näkökulmasta. Siivoojien arvostaminen, hyvinvoinnin tukeminen ja motivoivan ja työn vaativuutta vastaavan palkan maksaminen parantavat heidän työhyvinvointiaan ja motivoivat heitä tekemään parhaansa. Tämä puolestaan heijastuu positiivisesti työn laatuun ja työsuhteen kestävyyteen, sekä asiakkaiden tyytyväisyyteen.


Myös siivoustyön ammattitaidon tunnustaminen on välttämätöntä alan kehittymisen ja laadun varmistamiseksi. Siivoustyö vaatii erityisosaamista eri pintojen ja materiaalien käsittelystä, hygieniastandardeista ja tehokkaista puhdistusmenetelmistä. Ammattitaitoisten siivoojien työpanos luo puhtaan ja viihtyisän ympäristön, joka edistää terveyttä ja hyvinvointia. Onkin tärkeää tarjota siivoustyöntekijöille mahdollisuuksia koulutuksiin ja urakehitykseen, jotta he voivat kehittää osaamistaan ja pysyä ajan tasalla alalla.


Viime vuosina on onneksi tapahtunut myönteistä kehitystä siivoustyön arvostuksessa. Pandemia toi esiin siivoustyön tärkeyden ja sen vaikutuksen terveydenhuoltoon, hygieniaan ja turvallisuuteen. Tämä on lisännyt yleistä tietoisuutta siivoustyöntekijöiden roolista ja merkityksestä. Meistä on ollut ilahduttavaa myös huomata, että alalle hakeutuu yhä enemmän motivoituneita osaajia ja alokkaita.


Siivoustyön arvostaminen on asia, jota meidän kaikkien tulee edistää. Kaikkien alan työnantajien tulisi tarjota kannustavat palkka- ja etenemismahdollisuudet sekä luoda turvalliset ja mukavat työolosuhteet. Asiakkaiden puolesta arvostusta voi osoittaa ystävällisyydellä, kiitoksilla ja kunnioituksella siivoustyöntekijöitä kohtaan. Kun siivoustyöntekijöiden arvostus ja ammattitaidon tunnustaminen ovat vahvalla pohjalla, se heijastuu positiivisesti koko alan maineeseen ja houkuttelevuuteen. Siivoustyö on enemmän kuin pelkkä työ – se on tärkeä osa toimivaa ja hyvinvoivaa yhteiskuntaa.

Lopuksi haastankin sinut lukijana pohtimaan, mitä voit tehdä omalta osaltasi siivoustyön arvostamiseksi. Jokainen siivooja on oman alansa asiantuntija siinä missä sinäkin. Heidän ammattitaitonsa, sitoutumisensa ja panoksensa ansaitsevat arvostuksen ja tunnustuksen. Tehdään yhdessä muutos ja nostetaan siivoustyö ansaitsemalleen tasolle!


P.S. Muista kiittää siivoojaa. Pienellä eleellä voit tuoda hymyn hänen kasvoilleen ja osoittaa, että hänen työnsä on sinullekin merkityksellistä.

93 views0 comments
bottom of page